Over
VerticalQ

Het ontstaan van VerticalQ

De basis van het hedendaagse VerticalQ is in de jaren negentig ontstaan door wetenschap te combineren met wijsheden uit de psychosomatische hoek en de bewegingsleer. De grootste invloeden kwamen echter uit het Enneagram en de ademkrachtprincipes van de krijgskunst Ki Aikido.

Vanuit deze inzichten is in Australië het Embodied Leadership Strength Profile (ELSP) ontwikkeld. ELSP gaat uit van negen krachtpunten in het lijf, die verbonden zijn aan specifieke houdingen en energiepunten in het lijf. In Nederland is VerticalQ doorontwikkeld tot de talentenmeting waar je vandaag de dag mee kunt werken.

In de loop van de tijd is VerticalQ gegroeid van enkel een talentenmeting tot een volwaardig instrument voor team- en organisatieontwikkeling. Inmiddels zijn vele teams en organisaties jou voorgegaan bij het inzetten van deze talentenmeting.

De Integreerder

Als geen ander leest de Integreerder de dynamiek in een groep. Hij heeft oog voor alle groepsleden en zorgt dat iedereen aan boord is.

De Visionair

Vanuit het hart voorvoelt de Visionair wat er afkomt op het systeem waar zij loyaal aan is. Zij leest als het ware de richting van de transformatie.

De Vernieuwer

In het hoofd van de Vernieuwer raken de ideeën en mogelijkheden nooit uitgeput. Een optimistisch talent waarbij het glas altijd halfvol is.

De Validator

Vanuit de buik checkt de Validator continu of we wel de juiste dingen doen. Hij is aanwezig in het nu, en zorgt met zijn aanwezigheid voor rust en kalmte.

De Perfector - VerticalQ talentmeting

De Perfector

Alles altijd een beetje mooier of beter maken, dat is het uitgangspunt van de Perfector. Ze is innovatief, houdt van respect en heeft een hoge lat.

De Inspirator

Vanuit haar hart leeft de Inspirator met een missie. Met haar charisma en intense oogcontact krijgt zij anderen met gemak mee op deze missie.

De Doener

Aan een half woord heeft de Doener genoeg om in actie te komen. Met haar krachtige aanpak zorgt zij ervoor dat dingen worden afgemaakt.

De Denker

Het brein van de Denker stopt niet met werken tot de puzzel compleet is. Aan haar gelaat is vaak niet af te lezen wat er allemaal in haar hoofd omgaat.

De Bruggenbouwer

Met een grote glimlach en lichte speelsheid beweegt de Bruggenbouwer zich met gemak tussen de mensen. Ze helpt, legt connecties en onderhoudt relaties.

Ervaren waar je kracht ligt is vele malen effectiever dan weten waar je goed in bent.

In onze westerse samenleving ligt het accent veelal op onze hoofdhersenen en onze cognitieve capaciteiten. Ons hoofdbrein is onder andere het centrum van strategie en creativiteit, het genereren van ideeën en het doordenken van plannen. We beschikken echter over zoveel meer wijsheid. Ons lijf beschikt over twee minder bekende, autonome breinen. Naast het brein in je hoofd, beschikken we ook over een brein in de hartstreek en een brein in de buikstreek. De breinen in het hart en de buik zijn lerend, hebben een geheugen en sturen ontzettend veel signalen naar het hoofdbrein. Het hoofd wordt voor een groot deel gevoed met wijsheid uit de buik en uit het hart.

Transformatie en consolidatie

Het brein in de hartstreek gaat over transformatie. Het vertelt ons waar we ons aan willen verbinden en hoe we mensen kunnen inspireren om een gezamenlijk doel te halen. Het brein in de buikstreek over veiligheid en consolidatie, het intuïtief aanvoelen of de juiste dingen worden gedaan.

De veranderende wereld

In het bedrijfsleven zijn er weinig plekken waar de wijsheid van alle drie de breinen er mag zijn. Het ‘voorgevoel’ is te vaag, ‘de roze olifant in de ruimte’ wordt genegeerd, de introverte personen komen niet aan bod. Dat is ontzettend zonde. Vanuit de wijsheid van het hart en de buik kunnen we leren te anticiperen op wat er komen gaat en in het moment bijsturen.  

In de whitepaper van VerticalQ lees je meer over de drie breinen en de veranderende wereld.

?>