Als leidinggevende heb jij er ooit voor gekozen om in jouw leidinggevende functie te stappen. Misschien heb je heel bewust gesolliciteerd op een leidinggevende functie of mogelijk ben je er organisch in gerold. Op welke manier je ook in jouw functie terecht bent gekomen, je komt er nu elke werkdag je bed voor uit, je maakt je hard voor de resultaten van jouw team(s) of afdeling en je geeft leiding naar eer en geweten. Maar ben je je tussen de dagelijkse werkzaamheden door nog wel eens bewust van de redenen waarom je leidinggevende bent geworden?
Sta voor jezelf eens stil bij onderstaande stellingen. Vorm je eigen mening erover en lees dan ook onze visie op deze stellingen.
Stelling 1. Hoe beter je weet wie je bent als mens, hoe beter je kunt leidinggeven.
Neem jij jouw ‘hele zelf’ mee naar het werk? Of is er een onderscheid tussen wie je privé bent en wie je bent op het werk? De kans bestaat dat jij een deel van wie je bent ‘aan de kapstok laat hangen’ zodra je de huisdeur achter je dichttrekt.
Eenmaal op het werk verlang je misschien van jouw medewerkers dat ze wel ‘volledig aanwezig’ zijn, terwijl een deel van wie zij zijn misschien ook nog steeds aan de kapstok hangt. Op de werkvloer keur je bepaald gedrag misschien niet goed, terwijl je niet weet waar dat gedrag vandaan komt. Misschien is het iets waar ze niet gemakkelijk over praten. Een open, inclusieve werkcultuur waarin iedereen gezien en gehoord wordt begint bij jou, de leidinggevende.
Je kunt aan deze veilige werkcultuur bijdragen door jouw eigen talenten als leider goed te kennen. En ook door helder te krijgen wat jouw persoonlijke missie is. Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat maakt dat je op deze manier leidinggeeft? Wat maakt jou goed in bepaalde taken? Wat zorgt ervoor dat iets lukt en waar liggen jouw valkuilen op de loer? Waar heb je mogelijk zelfs blinde vlekken? En vooral ook, welke waardevolle delen van jezelf laat jij aan de kapstok hangen?
Hoe beter jij weet hoe je zelf als mens functioneert, hoe beter je in staat bent jouw medewerkers te begeleiden.
Stelling 2. Als leidinggevende is het belangrijk dat je kunt werken in jouw eigen voorkeurstempo en -ritme en dat geldt ook voor jouw teamleden.
Werk jij in een organisatie waar het tempo hoog ligt? Is de concurrentie sterk en willen jullie voorop blijven lopen? Verwachten jullie klanten, aandeelhouders, cliënten of leerlingen vrijwel altijd een snelle reactie op vragen en uitdagingen? Misschien hou jij van nature wel van een lekker hoog tempo, maar heb je het gevoel dat jullie soms wel heel hard gaan. Is dat herkenbaar?
Of is het eerder andersom? Is het voor jou herkenbaar dat de besluitvorming traag verloopt, terwijl je graag vooruit wilt met jouw afdeling of business unit? Dat je de vaart erin wilt brengen, maar steeds het gevoel krijgt dat je wordt tegengehouden?
We weten dat ieder mens een eigen voorkeur heeft qua tempo en ritme. Jij hebt zelf dus ook een voorkeurstempo en -ritme en dat hebben jouw teamleden ook. Ook in bedrijven en organisaties wordt door alle medewerkers samen een voorkeurstempo en -ritme gecreëerd.
Heb jij het gevoel dat het natuurlijke tempo en ritme van jouw bedrijf niet aansluit bij jouw eigen tempo en ritme? Verdiep je dan eerst eens in het natuurlijke tempo en ritme van jezelf. Door inzicht te verkrijgen in jouw eigen voorkeurstempo en -ritme, ben je beter in staat te zorgen voor jouw eigen vitaliteit. En als je lekker in je vel zit, reageer je ook fijner en effectiever op vragen van teamleden en op uitdagingen in het werk.
Observeer ook eens de mensen met wie je nauw samenwerkt. Je zal merken dat de één het fijn vindt om regelmatig te vertragen en om zo zaken eens goed te doordenken. En een ander om echt de tijd te nemen om alle mensen uit het team te spreken, met de intentie om zo te weten of iedereen nog aan boord is. Een andere collega is misschien sneller verveeld en juist gebaat bij vernieuwing of bij het met daadkracht kunnen afronden van taken en opdrachten. Door ook het tempo en ritme van jouw medewerkers te leren kennen ontstaat er begrip. Ook ben je beter in staat om als leidinggevende aan te sluiten bij wat jouw medewerkers nodig hebben.
Stelling 3. Hoe beter je leidinggeeft, hoe groter de kans dat je medewerkers blijven.
In deze krappe arbeidsmarkt is het zorg om goede medewerkers in jouw organisatie te behouden. Mensen blijven langer bij een organisatie werken als ze een grote mate van werkgeluk ervaren. Dat werkgeluk zit deels in arbeidsvoorwaarden, maar ook in de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling en in gezien en gewaardeerd worden. Ook blijven mensen langer als zij hun natuurlijke talenten kunnen inzetten in hun werk.
Op arbeidsvaarwaarden heb jij als leidinggevende vaak een beperkte invloed. Je hebt echter wel invloed op hoe je jouw team helpt in verder ontwikkelen. Ook doet het ertoe hoe je jouw eigen talenten effectief inzet. Als leidinggevende heb je hierin een belangrijke voorbeeldfunctie.
Als jij jezelf blijft ontwikkelen en ook jouw teamleden daartoe stimuleert, als je hen in staat stelt hun talenten optimaal in te zetten en hen daarvoor waardeert, dan is de kans groot dat ze graag bij jouw organisatie willen blijven werken. Werkgeluk voor jou én voor jouw medewerkers. Een win-win situatie.
Bekijk het programma Authentiek Leidinggeven van VerticalQ.
Bron WerkgelukNieuws